blog di taja oleh:

blog di taja oleh:
klik gambar

BAGAIMANA BERAT BADAN ANDA BERTAMBAH?

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog yang budiman. Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada seluruh pembaca kerana sudi menjenguk ke blog saya ini. Semoga segala informasi berkaitan dapat membantu anda memahami kehidupan dengan lebih berkesan. 

Kali ini saya akan menjawab beberapa persoalan yang senantiasa bermain dalam minda kita berkaitan pengurusan berat badan (diet, how to diet, weight loss, fitness, what is fitness serta i fit dan Cellular Nutrition (Nutrisi Selular). Dan persoalan utama yang bermain diminda kita adalah mengenai "BAGAIMANA BERAT BADAN KITA BERTAMBAH?"
(diet, how to diet, weight loss, fitness, what is fitness serta i fit dan Cellular Nutrition (Nutrisi Selular).   
Jadi, mari kita menyoroti bagaimana berat badan anda bertambah.

Kalori yang berlebihan daripada sumber makanan semasa HIDANGAN UTAMA adalah punca bagaimana ia membentuk lemak dan kenaikan berat badan. Bayangkan setiap hari kebanyakan rakyat Malaysia mengambil 3043 kalori berdasarkan 5 kali makan termasuk minum pagi dan    minum petang serta 3 HIDANGAN UTAMA. 

Daripada jadual di atas dapat disimpulkan bahawa kebanyakan rakyat Malaysia mengambil 3600 kalori sehari untuk 3 kali Hidangan Utama termasuk Sarapan Pagi(breakfast), Makan Tengahari (lunch) dan Makan Malam (dinner) serta 2 kali minum tambahan iaitu minum pagi (pukul 10 pagi) dan minum petang (pukul 5.00 petang). Dan ia tidak dikira sekiranya anda juga mengambil Minum Malam (supper pukul 10.00 mlm). Sudah pasti Minum Malam (supper) seperti Teh O dan sekeping roti canai atau lempeng (pancake) berjumlah diantara 400-500 kalori dan apabila dicampur dengan jumlah 5 kali hidangan ini sudah mencecah 3600 kalori akan menjadikan anda sebenarnya mengambil 4000 kalori sehari.Ironinya, menurut banyak kajian saintis bersetuju lelaki akan membakar 2000-2500 kalori manakala    perempuan membakar 1600-2000 kalori setiap hari. Dan ahli sukan biasanya memerlukan 2500-3000 kalori sehari.

Maknanya, jika anda lelaki: anda sepatutnya memerlukan hanya 2000 kalori sehari. Jika anda mengambil pemakanan seperti jadual di atas anda telah sedia ada 1600 kalori tidak dibakar setiap hari. Maka   setahun 1600 cal x 365 hari = 584,000 kalori tidak dibakar setahun. Menurut ahli fisiologi setiap 80,000    kalori yang tidak dibakar akan menambah 1 kg berat badan. Jadi, dalam setahun seorang lelaki mempunyai kebarangkalian untuk bertambah berat badan sebanyak 584,000 cal  bahagi 80,000 cal = 7.2 kg setahun.

Manakala, sekiranya anda seorang wanita anda sepatutnya hanya memerlukan 1800 kalori sehari telah sedia ada 1800 kalori tidak dibakar setiap hari. Maka setahun 1800 cal x 365 hari = 657,000 kalori tidak dibakar. Menurut ahli fisiologi setiap 80,000    kalori yang tidak dibakar akan menambah 1 kg berat badan.  Jadi, dalam setahun seorang perempuan mempunyai kebarangkalian untuk bertambah berat badan sebanyak 657,000 cal  bahagi 80,000 cal = 8.2 kg setahun

Justeru, sebab itu adalah sangat tidak mustahil anda mempunyai potensi yang tinggi untuk      bertambah berat badan dengan mudah. Apatah lagi sekiranya anda tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal seperti bersukan dan berekreasi.

Kesimpulan
Saya merasakan bahawa pembaca harus memilih hidangan dan juadah dengan bijak sekiranya anda tidak mahu berat badan anda naik dengan mendadak. Selain itu, saya juga menggalakkan pemakanan seimbang serta aktiviti fizikal yang boleh membakar kalori tersebut agar ia tidak menjadi beban pada anda kelak.

Selain itu, teknik yang paling popular untuk memastikan segala nutrien yang diperlukan diperolehi dengan hanya 1 hidangan adalah teknik 'CELLULAR NUTRITION' atau NUTRISI SELULAR(diet, how to diet, weight loss, fitness, what is fitness serta i fit dan Cellular Nutrition (Nutrisi Selular)
Ia telah diperkenalkan sejak tahun 1980 di Amerika Syarikat (US) dan sudah hampir 33 tahun serta membantu jutaan penduduk seluruh dunia apabila rakyat di 88 buah negara sudah menggunakannya. Teknik ini menggabungkan 55 jenis nutrien daripada pelbagai sumber dan mudah disediakan telah membantu menggubah jutaan umat manusia seluruh dunia termasuk ramai 'client' saya sejak menggunakan teknik ini 2 tahun lalu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana saya boleh membantu anda mendapatkan kalori mengikut keperluan harian agar tidak ada lagi lebihan kalori yang akan menyebabkan berat badan anda meningkat dengan menghubungi saya.
Anda juga boleh menghubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program pengurusan berat badan, nutrisi, kesihatan dan kecergasan. Selain itu, sekiranya anda/ organisasi ingin menjemput saya memberikan ceramah atau seminar berkaitan nutrisi, kecergasan dan kesihatan juga boleh menghubungi /sms/ whatsApp saya 0192910304 atau email ke zackfisio@gmail.com.

Selain itu, saya juga menjadi penyelaras kepada beberapa program seperti berikut iaitu diet, how to diet, weight loss, fitness, what is fitness serta i fit dan Cellular Nutrition (Nutrisi Selular). Sekiranya anda mahu mengetahui lebih lanjut mengenai diet, how to diet, weight loss, fitness, what is fitness serta i fit dan Cellular Nutrition (Nutrisi Selular) boleh terus hubungi saya.

Atau anda juga digalakkan menghubungi saya sekiranya mahukan bimbingan serta tunjuk ajar bagaimana boleh menurunkan berat dengan cepat atau rapid wieght loss program (weight loss, how to diet, the diet, fitness, what is fitness, i fit dan Nutrisi Selular (cellualr nutrition)

Dapatkan segera PHYSICAL ASSESMENT PERCUMA yang akan dibuat untuk mendapatkan

1.% Body Fat (lemak dalam badan)
2. Body Water (air dalam badan)
3. Muscle Mass (jisim otot)
4. Metabolic Age (umur metabolik)
5. Bone Mass (jisim tulang)
6. Visceral Fat (lemak viseral)
Dengan cara yang cukup mudah dengan hanya 'click' poster dibawah ini.No comments

FIT CAMP (Team Building) 2015

JADIKAN TV BIASA-BIASA ANDA KEPADA TV PALING CANGGIH TAHUN 2019