blog di taja oleh:

blog di taja oleh:
klik gambar

Tips Mengambil Ubat Pelangsing Badan

Salam bahagia kepada semua pembaca blog yang budiman. Semalam saya telah pun menulis mengenai ubat kurus badan seperti Fat Burner dan lain-lain. Sila baca ( http://www.zackzaihan.com/2013/07/fat-burner-berkesan.html   )

Namunbegitu, bukanlah semuanya tidak baik. Bahkan ada juga ubat yang mendapat preskripsi doktor untuk obesiti dan berkaitan. Justeru, saya mendapatkan pandangan daripada pengamal perubatan Dr. Nour Hanah bt. Othman.

Sebenarnya, disudut pandang pengamal perubatan, ubat pelangsing badan atau produk untuk kurus ini dijual sebagai ubat OTC (over the-counter) atau diperolehi sebagai ubat preskripsi. Kebanyakkan ubat pelangsing dikatakan berkesan. Tetapi tanpa data saintifik. Jadi, jangan percaya 100 %.


Justeru, sebelum membeli ubat pelangsing badan ini pastikan anda mendapatkan preskripsi daripada pengamal perubatan bertauliah!
Selain itu, hari ini saya juga menyediakan beberapa tips sebelum anda membeli sebarang produk OTC.
Contoh ubat pelangsing badan yang ada dipasaran. Persoalannya, samada berkesan atau tidak?
Tips Untuk Ambil Produk OTC
1.    semak produk itu samaada berdaftar atau tidak di (www.bpfk.gov.my) 
2.    kalau anda mempunyai masalah kesihatan, jangan mengambil produk ini kerana ia mempunyai kesan sampingan. 
3.    baca label produk dengan berhati-hati dan jangan ambil lebih dari dos yang sepatutnya (overdose). 
4.    Sila pastikan dalam kenyataan produk tidak mengandungi ayat ini “menghalang lemak daripada diserap” atau “mempercepatkan metabolisma”. 
5.    Ephedra adalah herba yang dilarang penggunaanya kerana kesan yang tidak diingini. 
6.    Elakkan produk yang menjanjikan penurunan berat badan yang mendadak, mencadangkan tidak perlu tukar diet ataupun senaman dan tidak memberikan nasihat pemakanan.
Bolehkah anda percaya dengan iklan ubat pelangsing badan seperti ini?
Terdapat 3 Jenis Ubat Preskripsi untuk merawat Obesiti:
Ubat Antiobesiti (AOM)

1.    Orlistat.

Digunakan secara kombinasi dengan diet. Untuk individu yang mengalamai masalah     berat badan dan berpenyakit kencing manis dan darah tinggi. Orlistat adalah perencat     enzim lipase dengan bertindak menghalang lemak daripada dihadam dan diserap.
     
Kesan Sampingan
a.    Perubahan pergerakan usus.


2.    Sibutramine

Digunakan bersama diet kalori yang rendah dan senaman untuk membantu mengurangkan berat  badan. Sibutramine bertindak dengan mengawal selera makan dengan mengurangkan rasa lapar.


    Kesan Sampingan
a.    Pening kepala
b.    Sembelit
c.    Pedih ulu hati
d.    Mulut kering
e.    Lemah badan
f.    Sakit belakang
g.    Cemas
h.    Perubahan selera makan
i.    Muka jadi merah
j.    Gejala Selsema
k.    Kesakitan semasa datang haid.


3.  Phentermine

Digunakan bersama diet dan senaman. Bertindak dengan mengurangkan selera makan dan rasa lapar.


Kesan Sampingan
a.    Mulut kering
b.    Rasa tidak menyenangkan 
c.    Sembelit dan muntah


Kesimpulan
Justeru, sekiranya anda ingin mendapatkan ubat pelangsing badan pastikan anda mendapatkan preskripsi daripad doktor bertauliah dahulu. Hal ini kerana ubat-ubatan seperti di atas yang mendapat akreditasi pun mempunyai kesan sampingan. Apatah lagi jika anda dengan mudah membeli ubat pelangsing di kedai-kedai tepi jalan dijual minah Acheh.

Saya mencadangkan agar saudara/i mendapatkan HERBALIFE sebagai nutrisi kesihatan lengkap sekiranya saudara/i mahukan kesan penurunan berat badan segera. Herbalife adalah jenama yang sudah berada lebih 30 tahun dalam pasaran. Diperkenalkan oleh Mark Huges di USA, produk Herbalife mendapat tempat dihati masyarakat seluruh dunia termasuk di Malaysia kerana faktor keberkesanan produknya serta tiada kesan sampingan. Saya sendiri berjaya menurunkan 10kg dalam tempoh 8 minggu. Justeru, saya tidak pernah merasa ragu untuk memperkenalkannya kepada sahabat dan saudara/i. Sekiranya anda ingin mendapatkan info lanjut mengenai produk hebat ini boleh terus hubungi atau sms saya di 018 2523 474.


Anda juga boleh menghubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program pengurusan berat badan, nutrisi, kesihatan dan kecergasan. Selain itu, sekiranya anda/ organisasi ingin menjemput saya memberikan ceramah atau seminar berkaitan nutrisi, kecergasan dan kesihatan. Hubungi/ sms saya ditalian 018 2523 474 atau watsapp di 0192910304 atau email ke zackfisio@gmail.com.
Dapatkan segera PHYSICAL ASSESMENT PERCUMA yang akan dibuat untuk mendapatkan1.% Body Fat (lemak dalam badan)2. Body Water (air dalam badan)3. Muscle Mass (jisim otot)4. Metabolic Age (umur metabolik)5. Bone Mass (jisim tulang)6. Visceral Fat (lemak viseral)Dengan cara yang cukup mudah dengan hanya 'click' poster dibawah ini.

No comments

FIT CAMP (Team Building) 2015

JADIKAN TV BIASA-BIASA ANDA KEPADA TV PALING CANGGIH TAHUN 2019