blog di taja oleh:

blog di taja oleh:
klik gambar

Coretan Pengalaman Berkayuh di Cameron Highland Thompson Trail


Pada 26 hb Oktober 2013, jam sudah menunjukkan jam 6.13pagi sewaktu mengisi petrol di Petronas Simpang Pulai sebelum memulakan perjalanan ke Cameron Highland. Kelihatan beberapa buah kereta juga penuh berisi basikal dan peralatan berkaitan.


Saya menyapa dan bersilaturahim sambil menanti petrol memenuhi ruangnya dalam kereta. Kemudian, perjalanan diteruskan menuju Tanah Rata. Kereta tidak banyak waktu itu. Tetapi, ada keadaan-keadaan tertentu kelihatan lerengan bukit yang telah diteroka terhakis akibat bencana beberapa hari lalu sebagaimana dilapor media tempatan. Memang ada sedikit cuak padal awalnya. Tetapi perasaan gentar itu hilang bila fikir soal mengayuh basikal. Saya menghubungi penganjur sehari sebelum acara untuk bertanya samada ianya tetap diteruskan atau ditangguh. Dengan tegas penganjur menjawab "kayuhan Thomson Trail akan tetap diteruskan kerana 'trail' yang disediakan adalah selamat dan dijamin". Mendengar jawapan tersebut saya terus mengemas barangan keperluan sejurus perhubungan melalui fon mobil itu.Kesejukan dan hening pagi itu sangat mengujakan saya sejak mula mendaki bukit menuju Cameron Highland. Keindahan bukit bukau, kabus pagi, rumah-rumah kayu orang asli, ladang-ladang teh taukeh bukan orang Malaysia, ladang-ladang strawbery milik rakyat Malaysia bukan Melayu dan banyak lagi panorama menarik. 

Jalan mula disekat polis setibanya saya di pekan Tanah Rata sebab peserta sudah mula dilepaskan. Saya sedikit panik dan melihat jam sudah 8.00 pagi!!....owhhh saya lewat...


Saya terus memasuki ruang parkir di sebelah 'bus stand'. Mujur ada 1 ruang dan saya terus parkir kereta disitu dan terus mengeluarkan barangan keperluan khususnya basikal. 

Perkara pertama saya lakukan adalah dengan mengambil minuman HERBALIFE pagi itu untuk membekalkan sumber tenaga untuk kayuhan lebih kurang 50km. Saya menyediakannya sebelum keluar daripada rumah tadi. Pagi itu saya campurkan Herbalife F1 perisa cokelat yang akan membekalkan tenaga sepanjang kayuhan, Herbalife F3 membekalkan protein terancang untuk memastikan segala tenaga (ATP) di bahagian otot menjadi tenaga, serta tambahan susu cokelat Dutch Lady, biskur oreo, kacang badam, kismis dan oat sebagai rasa tambahan untuk menambah sedap dan khasiat.Selepas menyediakan basikal dan menyiapkan diri, saya mengunci kereta dan terus berkayuh mengejar peserta-peserta lain yang sudah bermula lebih kurang 5 minit lalu. Melewati pekan Tanah Rata, saya masih tidak lihat seorang pun peserta lain. Selepas malalui bangunan terakhir di Tanah Rata saya meluncur laju menuruni bukit. Dalam kelajuan diantara 45-55 saya mula berfikir apakah saya melalui jalan yang betul?

Ketika menuruni bukit tersebut saya melalui kedai Bharat Tea dan mujur ada beberapa pelancong tempatan yang kelihatan baru tiba disitu dan saya bertanya "adakah kumpulan berbasikal melaui jalan ini?" Pelancong tersebut menjawap "ya, memang ramai yang menuruni bukit ini". Saya rasa lega dan meneruskan kayuhan menuruni bukit. Hanya lebih kurang selepas hampir 10 KM dan sudah menghampiri Kampung Habu barulah saya menemui sekumpulan pengayuh.

Saya meneruskan kayuhan dan selepas melewati Kampung Habu, kami terus meluncur ke Pekan Ringlet. Selepas melewati Ringlet barulah saya menemui beberapa rakan lain termasuk Saari, Abang Adam dan ramai lagi.

Kemudian selepas meluncur menuruni bukit sejauh lebih kurang 20km barulah 'trail offroad' bermula. Kayuhan saya terhenti ketika mendaki bukit akibat sudah ramai 'riders' yang sangkut dan sesak ketika pendakian pertama itu. Sudah tentu 'metod' menolak basikal adalah yang paling sesuai. 


Kemudian, kayuhan diteruskan menelusuri jalan kecil barang kali digunakan oleh penduduk tempatan untuk ke kebun atau ke ladang tempat mereka mencari rezeki. Lebih kurang 5km kami mula memasuki jalan 'single trail' offroad. Pada mulanya agak mengujakan. Tetapi tidak lama bila ramai pula pengayuh dihadapan tidak dapat berkayuh mungkin sebab permukaan jalan simen yang sudah agak berlumut mengurangkan cengkaman 'grip' tayar menyebabkan berlakunya 'spinning'. Ramai yang mengambil keputusan untuk menolak sahaja. Jadi, tidak boleh tidak saya juga dalam keterpaksaan turut sama menolak kerana tidak boleh berkayuh dalam keadaan peserta lain dihadapan sudah mula menolak basikal.


Saya rasa ramai peserta yang setuju dengan saya bahawa simen licin itu bukan sekadar menyukarkan kayuhan malah turut menyebabkan tergelincir kaki ketika menolak basikal terutama ketika mendaki. 

Saya berasa lega selepas keluar daripada 'trail' simen itu. Tayar Schwalbe Racing Ralph Evo mula menunjukkan prestasi sebenarnya. Kayuhan mula memasuki kawasan perkampungan Orang Asli. Kelihatan anak-anak Orang Asli begitu asyik menyaksikan lebih 1800 orang peserta dengan jersey pelbagai warna. Ada yang mengambil kesempatan untuk bergambar dengan anak-anak orang asli ini.

Selepas melewati perkampungan orang asli, mata saya tertarik kepada sekumpulan anak-anak orang asli lengkap berpakaian sukan bolasepak. Saya percaya mereka sedang berlatih diawasi 2 orang dewasa (mungkin guru mereka). Ketika berlalu padang bolasepak tersebut saya sempat melambat dan menunjukkan isyarat 'BAGUS' kepada mereka. Saya disambut senyuman oleh sebahagian daripada anak-anak ini.

Kemudian, kami mula melalui kawasan ladang teh. Sepajang melalui ladang teh ini sangat menyamankan dengan panoramanya yang indah sambil dingin angin mengiringi kayuhan kami. Kelihatan juga anak-anak sungai yang jernih dengan batu-batu sungai ada yang besar dan kecil memaksa saya berhenti seketika dan menikmati aliran sungai itu. Arghhhh....sejuk bangat!!...

Selepas berkumur dengan air sungai serta membasuh muka dan kepala saya berasa kembali segar. Saya meneruskan kayuhan dan ketemu dengan teman daripada Putrajaya Splinter Cell. Sambil menyapa dan berbual kami melalui sudut dan panorama cantik ladang teh dan tidak berbincang lama untuk bersetuju berhenti seketika untuk mengambil foto dengan 'cellphone' masing-masing.


Pelbagai aksi dan 'pose' diambil di ladang teh tersebut. Kemudian, ramai rupanya rakan 'riders' yang lain menyertai kami. Mereka juga ambil kesempatan untuk mengambil foto menarik disitu.

Saya dan rakan lain meneruskan kayuhan mendaki ladang teh itu memang agak mencabar. Tetapi penat lelah terubat bila kesegaran udara dan bau teh daripada kilang memproses teh berhampiran mengeluarkan baunya. Disamping itu kelihatan pesawat ringan yang membawa baja untuk dilepaskan ke ladang teh sekitar. Pesawat itu berkeliaran mundar mandir diruang angkasa. Ia mengingatkan saya pada kenangan semasa di Canada beberapa tahun dulu.

Kemudian, selepas mengakhiri pendakian di ladang teh tersebut kami mula memasuki jalan tar membawa kami menuruni bukit. Kelajuan diantara 47-55 sangat mengujakan.

Kami mengakhiri kayuhan di padang Kampung Habu kira-kira lebih kurang 47km.Saya disambut sorakan kawan-kawan yang sudah lama tiba.

Saya sangat gembira dan sangat teruja untuk turun ke sini lagi tahun hadapan.

Cuma harapan saya agar pihak penganjur sudah boleh berunding untuk menjadikan acara ini sebagai JAMBOREE THOMSON TRAIL pula mulai tahun 2014 nanti. Saya juga menggalakkan kawan-kawan lain untuk terus menetapkan jadual untuk ke sini lagi.

Sepanjang kayuhan itu, saya menggunakan Polar RC3 GPS Bike untuk menyelia prestasi kayuhan dan 'heart rate'. Saya menetapkan 'heart rate' maksimum 170 bpm. Sekiranya degupan jantung saya melebihi 170 bpm saya akan mengurangkan kelajuan kayuhan dan cuba mengawal pernafasan. Hal ini supaya saya dapat menghabiskan kayuhan tanpa membazirkan tenaga yang ada. Anda boleh menghubungi / sms / watsapp 0192523474 untuk maklumat lanjut.No comments

FIT CAMP (Team Building) 2015

JADIKAN TV BIASA-BIASA ANDA KEPADA TV PALING CANGGIH TAHUN 2019