blog di taja oleh:

blog di taja oleh:
klik gambar

Sejarah Bomba Pertama Di Malaysia Pada Tahun 1883

Hari Bomba Sedunia dinobatkan pada tarikh 4 Mei setiap tahun untuk memperingati akan pengorbanan anggota bomba dalam melaksanakan pelbagai misi memadam kebakaran dan misi menyelamat.


Di Malaysia jabatan ini dipanggil sebagai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM). Dan struktur organisasinya berada di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Ramai anggota masyarkat berpendapat bahawa tugas utama JBPM hanyalah kepada operasi memadam kebakaran sahaja. Sebaliknya, JBPM adalah satu-satunya jabatan yang wajib mengambil segala kes kecemasan yang dilaporkan.

Daripada seberat-berat kes seperti kes kebakaran sehinggalah kepada kes yang ringan seperti menyelamatkan kucing yang tersangkut di pokok tinggi atau operasi menangkap ular atau biawak yang terlepas masuk ke dalam rumah. Kalau kata tugasan menguruskan kes kemalangan itu pun sudah jadi kebiasaan.

Oleh kerana tugasan yang tidak pernah habis ini, kebanyakan anggota JBPM yang saya kenali memang selalu keletihan. Sorang dua rakan sekelas saya semasa Ijazah Sarjana Muda dulu sekarang ini merupakan salah seorang Pegawai Operasi JBPM di sebuah negeri.

Kadang-kadang berbual dengan beliau nampak tugasannya yang tidak pernah habis dan kelihatan 'exhausted'. 

Justeru, sambutan hari bomba sedunia yang jatuh pada hari ini memang menjadi medan yang wajar buat saya untuk mengekspresikan ucapan terima kasih tidak terhingga di atas segala pengorbanan mereka.

Apatahlagi, apabila JBPM diantara jabatan yang bertanggungjawab bertugas sebagai 'frontliner' memerangi wabak COVID 19 beberapa minggu kebelakangan ini.

Mereka menaruhkan sepenuh jiwa dan raga semata-mata untuk memastikan rakyat Malaysia selamat daripada pelbagai bencana. 

Selain itu, untuk memudahkan rakan-rakan mengenali dengan lebih dekat lagi akan peranan dan tugasan anggota bomba saya ada menyediakan sedikit latarbelakang dan informasi berkaitan dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia ini.


SEJARAH JABATAN BOMBA DI MALAYSIA


Perkhidmatan bomba di Malaysia bermula pada tahun 1883 melalui penubuhan Skuad Bomba dan Penyelamat Negeri Selangor yang diketuai oleh H.F.Bellamy dan 15 anggota. Pada tahun 1946 sebaik sahaja tamat Perang Dunia Kedua, Perkhidmatan Bomba Malayan Union (MUS) ditubuhkan dengan Flight Lt. W.J Gerumandi sebagai Pengarah Perkhidmatan Bomba Malayan Union. MUS berpengkalan di Kuala Lumpur.

Logo lama JBPM

Perkhidmatan Bomba Malaysia disatukan sebagai sebuah jabatan diperingkat persekutuan dan penyatuan Bomba dan Penyelamat di Negeri-negeri Persekutuan pada 1hb Januari 1976. Penyatuan ini meletakkan Perkhidmatan Bomba Malaysia dibawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia

Ini diikuti oleh perkhidmatan Bomba Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Melaka pada 1hb Januari 1977. Pada 15hb Mei 1981, perkhidmatan Bomba Sabah dan Sarawak telah disatukan. Justeru, mulai pada saat itu, organisasi ini dikenali secara rasmi sebagai Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia (JPBM)

Pada 8hb Januari 1997, Jemaah Menteri telah bersetuju perubahan nama Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia dimana pada 21hb Febuari 1997, YAB Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Dr. (sekarang Tun) Mahathir Mohamad dengan rasminya telah mengumumkan dan melancarkan pertukaran nama, logo dan bendera Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia di Genting Highlands. Mulai pada detik itu, jabatan ini dinamakan semula dan dikenali sebagai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.


LENCANA / LOGO JBPM

Bendera


Bendera JBPM dibahagikan kepada 2 bahagian; segitiga merah dengan puncak jabatan dan jalur kuning-biru di segi tiga yang lain.

Merah

Merah melambangkan keberanian tinggi di kalangan pemadam kebakaran dalam garis tugas semasa operasi kebakaran dan penyelamatan untuk negara.

Jalur Biru Kuning

15 garis kuning dan biru bermakna terdapat 15 api dan jabatan menyelamat negeri.

Kuning

Jalur kuning melambangkan jabatan itu menawarkan 'perkhidmatan emas' kepada pelanggan dan pihak berkepentingan dalam arah perkhidmatan bertaraf dunia dan juga mencerminkan kesetiaan kepada Raja dan negara.

Biru

Jalur biru melambangkan air yang digunakan sebagai medium untuk memadamkan kebakaran dan menekankan kebersihan alam sekitar semasa menjalankan operasi kecemasan

Lambang

Logo baru Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM)

Bulan sabit dan Bintang

Bulan sabit dan bintang bermakna bahawa nilai-nilai Islam dan nilai-nilai moral diserap ke dalam budaya jabatan.

Topi keledar pemadam kebakaran dan paksi salib

Helmet dan kapak silang bermaksud keselamatan kepada kakitangan jabatan yang menyediakan perkhidmatan profesional.

Bunga Padi

Tiga bijirin bunga berlapis berlapis disusun sembilan dalam dua lingkaran yang melambangkan sembilan Monarki Negara, keupayaan jabatan untuk melaksanakan Akta Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat 1988 dan juga kemakmuran bangsa.

Halangan cengkerang

Halangan cengkerang merupakan jabatan yang menjalankan kerja penyelamatan.

Merah dan Kuning

Warna merah melambangkan keberanian yang tinggi, manakala kuning melambangkan jabatan itu menawarkan 'perkhidmatan emas' kepada masyarakat.


Ikrar JBPM


Seksyen 5 (1) & (2) Akta Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat 1988 (Akta 341) menetapkan bahawa tugas-tugas Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia adalah seperti berikut:
  1. Memadamkan, memerangi, menghalang dan mengawal kebakaran.
  2. Melindungi kehidupan dan harta benda sekiranya berlaku kebakaran.
  3. Menentukan kebakaran, penyelenggaraan dan peraturan kebakaran.
  4. Menjalankan siasatan ke atas sebab, asal dan keadaan api.
  5. Melaksanakan perkhidmatan kemanusiaan, termasuk perlindungan hayat dan harta benda semasa terjadinya bencana.
JBPM boleh selain daripada tugasnya di bawah subseksyen (1), melaksanakan apa-apa tugas lain yang diamanahkan kepadanya oleh undang-undang atau yang dipegang oleh menteri untuk dilaksanakan.

PAKAIAN ATAU UNIFORM JBPM

Setiap anggota JBPM akan dibekalkan dengan 4 uniform kerja berdasarkan fungsi tugasan seharian mereka.


Berikut adalah jenis-jenis baju kerja mereka:

Pakaian Kerja Biru (Pakaian No.3 atau Bush Jacket)

Saya bersama YS Dato' Hj Yahaya Hj Madis, Pengarah JBPM Negeri Johor yang mengenakan pakaian No 3.
JBPM mula menggunakan 'Very Dark orn Flower Blue' untuk pakaian seragam rasmi mereka sejak tahun 1997.[2] Sebelum ini, kakitangan JBPM memakai seragam kerja warna Khaki.
Seragam jaket bulu biru atau bush jacket dipakai oleh semua jajaran JBPM semasa tugas rasmi manakala versi seragam berwarna biru dipakai semasa perbarisan kehormatan.

Pakaian Penyamaran Jeruk (Pakaian No.4, Celoreng Bomba)


Pakaian ini ditujukan untuk menjalankan tugas khas, operasi menyelamat dan operasi lain yang tidak melibatkan Bomba. Gaun ini juga boleh dipakai apabila melakukan kerja harian di stesen bomba atau perbaruan rasmi di mana penggunaannya adalah seperti yang diarahkan.

Red Beret

Kedua-dua kakitangan JBPM dan Pejuang Bantu Auxiliary dianugerahkan dengan beret merah dengan lapisan hitam di belakang lambang itu setelah mereka menamatkan latihan kebakaran dan penyelamatan asas mereka di FRAM.
Untuk Pasukan Api dan Penyelamat Sukarela, ia berbeza bergantung kepada keadaan. Di Kedah, para sukarelawan memakai beret merah dengan lapisan merah di belakang simbol JBPM di Pulau Pinang, mereka memakai beret merah yang sama dengan pasukan biasa tetapi tanpa lapisan hitam. Kadet Firefighter memakai beret biru laut biru sebaliknya.

Operasi Pemadam Kebakaran


Pakaian kalis api ini dipakai semasa operasi bomba dan latihan yang melibatkan api. Gaun ini juga boleh dipakai semasa perarakan rasmi jika diarahkan.
Terdapat beberapa warna pakaian operasi Bomba. Oren dipakai oleh anggota bomba biasa, kuning dipakai oleh anggota bomba sukarela dan hitam dipakai oleh Pegawai JBPM (ranking dari Penolong Pemadam Kebakaran kepada Ketua Pesuruhjaya Bomba).Pangkat dan Kedudukan

#PangkatSingkatanGredTanda pangkat
Papan BahuLencana Kolar
Penguasa Bomba
1Ketua Pesuruhjaya BombaKPjBJUSA A
2Pesuruhjaya BombaPjBJUSA B
3Timbalan Pesuruhjaya BombaTPjBJUSA C
4Penolong Kanan Pesuruhjaya BombaPKPjBKB 54
5Penolong Pesuruhjaya BombaPPjBKB 52
6Penguasa Kanan Bomba IPgKB IKB 48
7Penguasa Kanan Bomba IIPgKB IIKB 44
8Penguasa BombaPgBKB 41
Penolong Penguasa Bomba
9Timbalan Penguasa BombaTPgBKB 38
10Penolong Kanan Penguasa BombaPKPgBKB 32
11Penolong Penguasa BombaPPgBKB 29
Pegawai Bomba
12Pegawai Bomba TinggiPBTKB 26
13Pegawai Bomba Kanan IPBK IKB 24
14Pegawai Bomba Kanan IIPBK IIKB 22
15Pegawai BombaPBKB 19Tiada lencana

KERAJAAN MELULUSKAN ELAUN KHAS RM200 SEBULAN KEPADA SEMUA ANGGOTA BOMBA MULAI 2019


YB Hjh Zuraida Kamaruddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada tahun lalu 2019 telah berusaha dan bertungkus lumus untuk memastikan anggota-anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) mendapat elaun khas yang telah diperjuangkan sejak 2007 lagi diluluskan.

Pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh YB Menteri untuk memastikan perjuangan anggota JBPM tidak sia-sia. Dan pada tahun lepas dengan direstui oleh DYMM Yang Dipertuan Agong telah memperkenan agar Elaun Khas Skim Perkhidmatan Bomba sebanyak RM200 sebulan diluluskan oleh kerajaan Malaysia.


Dan ia telah diumukan semasa Majlis Sambutan Hari Bomba Sedunia 2019 di Dataran Merdeka tahun lalu dan memberi manfaat kepada 14,400 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia di seluruh negara.


Justeru, saya ingin mengambil kesempatan pada 4 Mei 2020 ini untuk mengucapkan Selamat Hari Bomba Sedunia kepada seluruh anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia di seluruh negara.

Sesungguhnya, "jasa Saudara/ saudari sungguh besar buat negara yang tercinta ini". 

BOMBA TONGGAK PENYELAMATAN NEGARA!!


Ikhlas,

ZAIHAN ZAINAL, merupakan Setiausaha, Penggerak Komuniti Negara (PKN) Negeri Johor dan merupakan aktivis masyarakat yang telah berkecimpung dalam dunia aktivisme sejak di alam universiti pada tahun 1998.

No comments

FIT CAMP (Team Building) 2015

JADIKAN TV BIASA-BIASA ANDA KEPADA TV PALING CANGGIH TAHUN 2019