blog di taja oleh:

blog di taja oleh:
klik gambar

Keputusan Terkini Untuk Kembali Aktif Dalam Parti Politik Berdasarkan Semangat Hijrah Nabi Muhammad SAW

Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. 

Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. 

Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun baharu hijrah bagi umat Islam.


KISAH HIJRAH

RASULULLAH (SAW) berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail (as) melawat baginda ketika baginda sedang berkhalwat di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah SWT sebagai rasul untuk seluruh umat manusia. 

Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.

Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). 

Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah. Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam.

Rasulullah menunggu perintah daripada Allah SWT. Malaikat Jibrail (as) menemui baginda untuk memberitahunya, Allah SWT mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam. Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq (ra) dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu.

Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib (ra). Baginda memberitahunya: "Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah." 

Ali (ra) tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah (SAW) walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya. Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah (SAW). Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah (SAW). 

Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali (as) dan bukannya Rasulullah (SAW) bangun dari katil itu. Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah (SAW) keluar dari rumah itu. 

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakr, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah.

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu. Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah (SAW) tetapi mereka tidak memasukinya. 

Mereka yakin Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) tidak berada di dalam kerana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati.

Allah SWT membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah. Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah.

Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. 

Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah SWT. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah (SAW). Mereka menawarkan hadih kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah (SAW). 

Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal. 

Akhirnya dengan perlindungan Allah SWT, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya tiba perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. Setelah sekian lama, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya akhir merasakan kehadiran harapan untuk masa depan. 

Ketika Rasulullah (SAW) dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu.

Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. 

Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. 

Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT.

Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

PENTINGNYA HIJRAH DALAM PERJUANGAN

Lantaran daripada semangat atas sejarah penghijrahan Nabi Muhammad SAW tersebut menjadikan saya dan teman-teman bekas pemimpin dan penyokong PKR yang telah meninggalkan parti yang pernah kami sertai 20 tahun semata-mata mahukan pembaharuan yang lebih baik.

Saya sendiri telah mengumumkan keluar daripada PKR pada malam berlangsungnya Langkah Sheraton iaitu pada 23hb Februari 2020.

Sehingga saat ini, saya dan teman-teman masih tidak berparti atau non partisan. Akan tetapi kami masih terus berbakti dan membantu masyarakat menerusi badan bukan kerajaan atau non governmental organization atau NGO.

Kami telah pun menubuhkan NGO sejak akhir tahun 2018 lagi dengan nama Penggerak Muafakat Nasional.


Selama setahun kami bergerak membantu masyarakat dengan menggunakan nama Penggerak Muafakat Nasional ketika parti tidak memberikan sokongan kepada kumpulan kami iaitu penyokong kem YB Dato' Seri Azmin Ali yang menang besar semasa pemilihan parti 2018.

Dan selepas berlangsungnya Langkah Sheraton yang menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan, kami turut berbondong-bondong meninggalkan PKR.

Selepas itu, organisasi NGO Penggerak Muafakat Nasional dikemaskini dengan nama baharu Pertubuhan Penggerak Dasar Komuniti Negara dengan akronim Penggerak Komuniti Negara atau PKN.

Organisasi PKN dibuat mengikut jawatankuasa peringkat parlimen, jawatankuasa peringkat negeri dan peringkat nasional.

Walaupun ramai yang mendakwa PKN ini akan di'upgred' kepada parti politik. Namun, setakat sehingga saat artikel ini ditulis saya masih tidak mendapat apa-apa maklumat lengkap mengenainya.

Saya hanya dimaklumkan bahawa PKN akan terus bergerak sebagai organisasi bukan kerajaan dan bukan parti politik. Fokus kami membantu masyarakat  dan komuniti.

Begitulah arahan yang kami terima daripada YB Datuk Seri Azmin Ali, YB Pn Hajah Zuraida Kamaruddin, YB Dato' Rashid Hasnon dan pimpinan lain adalah terus fokus membantu masyarakat dan komuniti!!


MENYERTAI PARTI POLITIK LAIN?

Saya turut menerima banyak persoalan-persoalan daripada rakan dan taulan apakah saya akan menyertai mana-mana parti politik yang sudah sedia ada.

Buat masa ini saya hanya ingin fokus untuk berkhidmat untuk masyarakat melalui Pertubuhan Penggerak Dasar Komuniti Negara atau PKN ini.

Tidak ada niat untuk menyertai mana-mana parti politik walaupun menerima beberapa undangan daripada parti-parti politik khususnya di negeri Johor.

Namunbegitu, saya tidak menolak sebarang kemungkinan untuk kembali menyarung jersey parti politik. Tetapi, saya bergantung kepada arahan pimpinan kami kerana saya sangat menjunjung semangat berpasukan.

Sesungguhnya BERSATU kita teguh bercerai kita roboh!!


1 comment:

FIT CAMP (Team Building) 2015

JADIKAN TV BIASA-BIASA ANDA KEPADA TV PALING CANGGIH TAHUN 2019